Vooruit-fractie kraakt beleidsverklaring Vlaams-Brabant – ‘Oude wijn in nieuwe zakken’`

 

De Vooruit-fractie in de provincieraad van Vlaams-Brabant heeft scherpe kritiek op de beleidsverklaring 2025 van de deputatie. Volgens de fractie blijft het document steken in vage ambities en vrijblijvende beloften, zonder concrete antwoorden op de uitdagingen in de provincie. “Deze beleidsverklaring is vooral oude wijn in nieuwe zakken,” klinkt het.

  dinsdag 18/02/2025

Een beleid zonder duidelijke keuzes

Volgens provincieraadslid Marc Florquin mist het document duidelijke beleidskeuzes:

“Dit zou een visie moeten zijn op de toekomst van Vlaams-Brabant, maar in de praktijk blijft het een onsamenhangende verzameling van vage intenties. Er wordt veel gesproken over efficiëntie en interne hervormingen, maar wat dit betekent voor de inwoners, blijft vaag.”

Een van de grootste kritiekpunten is het gebrek aan concrete investeringsplannen. Hoewel de deputatie besparingen aankondigt, blijft onduidelijk waarin de provincie dan wél zal investeren.

“Wat men niet meer zal doen, weten we. Wat men wél zal doen, is een groot vraagteken. De zwembaden in de provinciale domeinen, de mobiliteitsknooppunten, de ondersteuning van gemeenten… nergens worden er echte engagementen uitgesproken. Waar gaat het vrijgekomen geld naartoe?”, vraagt Florquin zich af.

‘De stroper is boswachter geworden’

Ook voormalig minister en burgemeester van Leuven Louis Tobback spaart zijn kritiek niet. Hij wijst op de opmerkelijke ommezwaai van sommige partijen in de meerderheid.

“Jarenlang hoorden we dat de provincies overbodig waren, een nutteloze bestuurslaag die moest verdwijnen. Nu zitten diezelfde partijen mee in de meerderheid en blijkt de provincie plots wél een nuttig bestuursniveau.

De stroper is boswachter geworden.”

Daarnaast noemt Tobback het hypocriet dat de provincie zichzelf ziet als een brug tussen Vlaanderen en de gemeenten, terwijl ze tegelijk erkent dat ze over cruciale dossiers zoals de luchthaven, de Rand en verkeersknooppunten niets te zeggen heeft.

“Ze willen een bindmiddel zijn tussen Vlaanderen en de gemeenten, maar intussen geven ze zelf toe dat ze over de écht belangrijke dossiers geen zeggenschap hebben. Hoe rijm je dat met elkaar?”, aldus Tobback.

Dierenwelzijn en subsidies: vrijblijvende beloften

Ook op het vlak van dierenwelzijn en subsidies blijven er volgens de Vooruit-fractie te veel vragen open. Provincieraadslid An Wauters hekelt het gebrek aan daadkracht in de beleidsverklaring:

“Dierenwelzijn stopt niet aan de gemeentegrens, dat zegt de deputatie zelf. Maar als puntje bij paaltje komt, schuift de provincie haar verantwoordelijkheid gewoon door naar de gemeenten. Een extra dierenasiel is broodnodig, maar in plaats van zelf actie te ondernemen, wordt het overgelaten aan intergemeentelijke samenwerking.”

Ook bij het subsidiebeleid zijn er tegenstrijdigheden. Wauters haalt een opvallende uitspraak van de gedeputeerde aan:

“We moeten komaf maken met de zogenaamde ‘poedersneeuwsubsidies’, werd er gezegd. Maar tegelijk staat in deze beleidsverklaring dat men subsidies eenvoudiger wil maken en ze voor langere periodes wil toekennen. Is dat dan geen manier om poedersneeuw gewoon samen te ballen tot een sneeuwbal?”

Vooruit blijft oppositie voeren voor échte keuzes

De Vooruit-fractie benadrukt dat ze haar rol als oppositie voluit zal spelen en blijft vragen naar duidelijke keuzes en concrete engagementen.

“We zullen deze beleidsverklaring blijven opvolgen, blijven controleren en blijven aandringen op duidelijke antwoorden. De inwoners van Vlaams-Brabant verdienen beter dan vage beloften en holle woorden,” besluit Marc Florquin.

  Politiek